Proiecte

 

Kids Marathon şi Asociaţia Mica Teodora sponsorizează activităţi culturare pentru copii defavorizaţi

 

group of people running a marthon

Alergăm pentru viitorul copiilor noştri!

 

În cadrul proiectului Kids Marathon, Asociaţia Mica Teodora a fost susţinută de doi participanţi, Severin Sânzianu şi Cristian Agafiţei, care au alergat 21 de km la Iaşi, pe 26 aprilie 2015. Motivul pentru care cei doi au acceptat această provocare a fost acela de a strânge fonduri pentru activităţile culturale destinate copiilor de la două centre de plasament din Iaşi. Împreună, Severin şi Cristian au reuşit să strângă peste 1900 RON. Asociaţia Mica Teodora, împreună cu cei doi participanţi, investeşte o parte din această sumă în organizarea unei excursii de două zile pentru copiii din cadrul Centrului pentru Primirea Copilului în Regim de Urgenţă.

 

Kids Marathon este o platformă de atragere de fonduri pentru cauze din România în care sunt implicaţi copii. Având la bază un mecanism atractiv şi creativ, oferă tuturor ocazia perfectă de a se implica. Acest mecanism constă în trei etape: alegerea obiectivului şi a cauzei, înscrierea participanţilor şi înscrierea susţinătorilor. Premian colectează sumele de bani mobilizate şi, în baza unui contract de sponsorizare, se asigură că aceste sume ajung la cauza susţinută. Pentru mai multe informaţii despre Kids Marathon, accesaţi pagina oficială: http://kidsmarathon.ro

 

Asociaţia Mica Teodora, împreună cu Severin Sânzianu şi Cristian Agafiţei, susţine Centrul pentru Primirea Copilului în Regim de Urgenţă în organizarea unei excursii de două zile pentru un număr de 25 de copii. Traseul a fost ales pe baza opiniei şi dorinţei copiilor de a vizita câteva obiective culturale importante din nordul Moldovei. Astfel, plecarea se va face din Iaşi, iar prima oprire va fi la Fălticeni, unde copiii vor vizita casa memorială Mihail Sadoveanu şi vor învăţa lucruri interesante despre viaţa şi opera marelui scriitor român. Va urma Suceava, unde vor vizita Cetatea de scaun a Sucevei şi Planetariul, apoi Rădăuţi, unde vor vedea animalele de la Grădina Zoologică. Traseul va include şi vizitarea salinei de la Cacica, casa memorială Ciprian Porumbescu şi, în final, Gura Humorului, unde vor vizita Mănăstirea Voroneţ şi Mănăstirea Humor. Copiii vor fi cazaţi pentru o noapte la Mănăstirea Putna.

 

Deplasarea se va face cu două microbuze puse la dispoziţie de D.G.A.S.P.C. Iaşi, iar Asociaţia Mica Teodora va acoperi costul cheltuielilor de transport pentru ca tinerii de la Centrul pentru Primirea Copilului în Regim de Urgenţă să se bucure de două zile de aventură, relaxare şi noi descoperiri ce ţin de cultură, istorie, geografie şi religie.

 

„În data de 16.05.2015, prin bunăvoinţa şi generozitatea domnilor Severin Sânzianu şi Cristian Agafiţei, şi cu sprijinul Asociaţiei Mica Teodora reprezentată de doamna Daniela Diaconu, am plecat împreună cu 22 de copii, 5 însoţitori adulţi şi 2 şoferi într-o excursie în nordul Moldovei pentru a vizita obiective turistice, spirituale şi duhovniceşti, pentru a le arăta copiilor lipsiţi de ocrotire părintească şi încercaţi de viaţa din CPRU Iaşi frumuseţile acestei ţări, şi pentru a le arăta şi partea deosebită a acestei vieţi, pe care ei nu au avut ocazia până în acest moment să o trăiască.

 

Plini de emoţie şi dornici de a vedea locuri noi şi de a afla lucruri interesante, ne-am îmbarcat în două microbuze, am alimentat cu motorină, şi am plecat la drum undeva în jurul orei 08:00. Prima oprire am făcut-o la Codrii Paşcanilor, unde am organizat un mic şi rapid picnic presărat din belşug cu sandvişuri pentru copii şi cu multă mişcare pentru a ne dezmorţi. Apoi, plini de energie, ne-am urcat în microbuze şi ne-am îndreptat către primul obiectiv trecut în planul acestei excursii, şi anume Cetatea de Scaun a Sucevei. Am ajuns cu bine în Suceava, păziţi cu străşnicie de Bunul Dumnezeu, şi am început explorarea Cetăţii împreună cu copiii care erau foarte entuziasmaţi de ceea ce vedeau.

 

După vizita încântătoare şi plină de istorie a Cetăţii, ce ne-a transmis un fior plăcut de legendă, am mers la următorul obiectiv turistic, şi anume Muzeul Satului Bucovinean, unde copiii au avut ocazia şi bucuria de a învăţa despre obiceiurile, portul şi datinile străvechi ale locuitorilor acestei zone (Bucovina).

 

După acest tur în forţă, plin de istorie, folclor şi geografie, ne-am continuat drumul spre Rădăuţi pentru a merge la Parcul Zoo, unde am dat piept cu animalele salbatice din junglă, pădure sau savană. Plini de uimire, de dorinţă de cunoaştere şi sfială, am păşit în parcul Zoo, unde am admirat tigrul din junglă, ursul carpatin din frumoasele noastre păduri, leul din savană, şi multe alte animale încântătoare, dar şi înfiorătoare. După acest periplu plin de aventură, mister, istorie şi multă bucurie, dar înfometaţi, ne-am îndreptat către Mănăstirea Putna pentru a o vizita şi a ne caza conform orarului stabilit.

 

După ce ne-am cazat cu ajutorul Bunului Dumnezeu la mănăstirea Putna, loc de istorie şi cultură, prin generozitatea domnului Severin Sânzianu, şi prin bunătatea părintelui Isac şi a părintelui Irimia, am mâncat, apoi am plecat la drum pe jos pentru a vizita chilia Preacuviosului Părinte Daniil Sihastrul, care se află în apropierea mănăstirii. Copiii au fost foarte încântaţi de această drumeţie şi vizită, unde, într-o atmosferă desprinsă din povestirile lui Ion Creangă, s-au jucat, au organizat activităţi, s-au urcat pe munte, şi au cântat în pădure. A doua zi, după un somn odihnitor, am pornit din nou la drum spre noi aventuri pline de bucurii.

 

Am poposit la Cacica pentru a vizita frumoasa salină. Aici, copiii au fost fascinaţi cum nu au fost în întreaga călătorie. S-au jucat în sala de sport de la salină, s-au plimbat de-a lungul lungilor galerii, au vizitat sala de bal, altarele închinate Domnului şi Bisericuţa cu Hramul Sfintei Mucenite Varvara, ocrotitoarea minerilor. Copiii au avut ochii plini de o lumină veselă şi de bucurie când au vizitat toate aceste frumuseţi din interiorul salinei. După această încântătoare vizită a salinei, am pornit din nou la drum spre a ne hrăni spiritual şi duhovniceşte prin vizitarea Sfintelor Mănăstiri Voroneţ şi Humor din Gura Humorului. După aceste vizite pline de încărcătură spirituală şi de învăţăminte duhovniceşti, am plecat istoviţi, dar totodată plini de amintiri. Păziţi cu putere de Bunul Dumnezeu, am ajuns cu bine în Iaşi şi am oprit înfometaţi la pizzerie, unde am savurat cu toţii o delicioasă pizza.

 

Vreau, pe această cale, şi în numele copiilor şi a colegilor mei, să le mulţumesc domnilor Severin Sânzianu şi Cristian Agafiţei, precum şi Asociaţiei Mica Teodora reprezentată de doamna Daniela Diaconu, pentru posibilitatea, dragostea şi generozitatea care au făcut posibilă această frumoasă excursie, şi pentru că au oferit copiilor minunaţi din CPRU Iaşi acestă aventură plină de mister, istorie şi folclor desprinsă parcă din povestirile lui Mark Twain.”

 

Cu alese mulţumiri şi respect, 

Psiholog Laurian Vartolomei

Piano ArtIs

black and white picture of piano

Acorduri divine pentru minte şi spirit

În parteneriat cu Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” şi Inspectoratul Şcolar, Asociaţia Mica Teodora a contribuit la organizarea competiţiei pianistice Piano ArtIs, un proiect care a luat naştere în anul 2011, şi care se desfăşoară cu consecvenţă la Iaşi. Asociaţia Mica Teodora a sponsorizat cinci premii.

 

Iaşul nu este doar un important centru artistic, ci şi un oraş care a educat oameni de valoare internaţională, ale căror contribuţii aduse muzicii sunt binecunoscute. Proiectul Piano ArtIs are ca scop continuarea acestei tradiţii şi îmbunătăţirea vieţii culturale româneşti. A apărut din nevoia creării unei embleme de calitate învăţământului pianistic ieşean, şi încurajează tinerii pianişti în studiul acestui minunat instrument.

 

Performanţa concurenţilor este apreciatã de un juriu alcătuit din personalităţi marcante ale pedagogiei româneşti şi, începând cu 2014, internaţionale. Competiţia Piano ArtIs a fost onorată de prezenţa în juriu a doamnelor: conf. univ. dr. Mihaela Constantin – Universitatea de Arte George Enescu Iaşi, prof. dr. Monica Noveanu – Liceul de Artă Sigismund Toduţă Cluj Napoca, prof. Elisa Bârzescu – Colegiul Naţional de Artă George Enescu Bucureşti, precum şi a prof. univ. dr. Laura Vasiliu – decan al Facultăţii de Interpretare, Compoziţie şi Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universităţii de Artă George Enescu Iaşi.

 

Competiţia se desfăşoară în fiecare an în sala de Festivităţi a Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi. Instituţia organizatoare pune la dispoziţia candidaţilor săli de studiu, precum şi posibilitatea de cazare în camerele căminului şcolii, sau servirea mesei la cantina acestuia. Fiecărui candidat îi este alocat un timp suficient pentru acomodarea cu pianul de concurs.

 

 

Să-i sprijinim pe tinerii pianişti ai Colegiului Naţional de Artă!

 

 

fetita la pian

Talent şi dedicare pe drumul către perfecţiune

Asociaţia Mica Teodora este sponsorul principal a doi copii talentaţi, elevi ai Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă”, Iaşi, care vor participa la International Hans-von-Bülow Piano Competition, The Children and Youth Category, care va avea loc între 24 şi 27 iunie 2015 în oraşul Meiningen din Germania. Asociaţia Mica Teodora va acoperi costurile călătoriei, oferind tinerilor pianişti contravaloarea unui bilet de avion Iaşi-Frankfurt.

 

Sofia este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă”, Iaşi, specializarea muzică-pian, clasa prof. dr. Roxana Ota. Pasionată de pian şi interpretare muzicală, Sofia a dovedit încă de la început talentul pentru acest instrument şi dorinţa de a studia şi aprofunda domeniul. Inteligenţa, muzicalitatea, uşurinţa nativă în căutarea şi determinarea calităţii sunetului, ambiţia şi voinţa sunt calităţi pe care Sofia le deţine şi care îi deschid calea spre atingerea idealului interpretativ. Până în prezent, tânăra pianistă a participat la numeroase concursuri, la care a obţinut aproximativ 30 de premii, dintre care 15 sunt premii I. La concursurile internaţionale, Sofia a reprezentat mereu România cu maturitate şi profesionalism. Finanţarea oferită de Asociaţia Mica Teodora îi va da Sofiei o nouă ocazie să se situeze pe podiumul concursului International Hans-von-Bülow Piano Competition, The Children and Youth Category.

 

Alexandru este elev în clasa a VII-a la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă”, Iaşi, clasa de pian a prof. dr. Roxana Ota. Ambiţia, puterea de muncă, voinţa şi seriozitatea sunt calităţi pe care Alexandru le are şi care l-au ajutat să parcurgă repertorii cu mult peste nivelul vârstei sale. Talentul şi efortul său sunt reflectate de cele peste 30 de premii naţionale şi 8 premii internaţionale obţinute în perioada 2010-2014. Claritatea tehnică, expresivitatea rafinată şi forţa interioară cu care conduce discursul muzical impresionează juriile şi îi aduc nu numai locul I, ci şi trofeele concursurilor la care participă. Astfel, între anii 2013 şi 2014, Alexandru a câştigat Marele Premiu al Festivalului „Pro Piano România”, Marele Premiu al Categoriei Jeunes Tallents la Concursul Internaţional „Ville de Gagny” Paris, Franţa, şi Trofeul competiţiei „Piano ArtIs”, Iaşi.

 

Concursul International Hans-von-Bülow Piano Competition, The Children and Youth Category se adresează copiilor de până la 17 ani, care nu sunt încă înscrişi la un conservator sau universitate de muzică. Pentru Sofia şi Alexandru, acest concurs va reprezenta o nouă experienţă şi o oportunitate de a impresiona juriul şi publicul cu talentul lor desăvârşit. Asociaţia Mica Teodora le va oferi tot sprijinul necesar pentru a putea participa la acest eveniment.

 

Să-i ajutăm pe micii sportivi ai Clubului Kokoro să participe la Cupa Sentoki!

 

grup de copii in uniforme de arte martiale

Susţinem pasiunea şi dragostea de sport!

În februarie 2015, Asociaţia Mica Teodora, în colaborare cu Host Europe Group şi Clubul Kokoro Botoşani, a susţinut participarea micilor sportivi ai Clubului Kokoro la „Cupa Sentoki”.

 

Competiţia, organizată de CS Toratoshi din Iaşi, a avut loc în data de 28 februarie 2015, în Târgu Frumos. Copiii de la Clubul Kokoro au avut nevoie de un autocar pentru a face deplasarea pe ruta Botoşani-Săveni-Roşiori-Botoşani-Târgu Frumos şi retur. Asociaţia Mica Teodora a acoperit cheltuielile de transport, astfel asigurând copiilor un autocar de 50 de locuri.

 

În cadrul aceluiaşi eveniment, 30 dintre sportivii participanţi la „Cupa Sentoki” au primit câte un hanorac inscripţionat cu logo-ul sponsorului Host Europe Group şi logo-ul Clubului Kokoro.

 

Micii sportivi de la Clubul Kokoro Botoşani sunt foarte talentaţi şi dornici să facă performanţă în sportul de contact. Participarea la competiţii locale şi naţionale este esenţială, întrucât mediul competitiv îi motivează pe copii să evolueze. În acelaşi timp, îi pregăteşte emoţional şi mental pentru oricare alte tipuri de încercări cu care se vor confrunta în viaţă, de la teste şi examene până la concursuri şi interviuri.

 

Asociaţia Mica Teodora şi sponsorul principal Host Europe Group sunt alături de sportivii Clubului Kokoro, susţinându-i şi încurajându-i să devină din ce în ce mai buni.

 Grădina fermecată din oraşul meu

alee prin gradina cu flori si copaci

Să celebrăm natura, cultura şi lucrul în echipă!

Compania Host Europe Group din Iaşi, împreună cu Asociaţia Mica Teodora şi Asociaţia Mai Bine, a desfăşurat în perioada 28 august 2014 – 1 aprilie 2015 proiectul denumit „Cultivăm oraşul”. Acesta a avut drept scop principal dezvoltarea unei grădini comunitare urbane care să ofere ieşenilor posibilitatea de a interacţiona într-un mod inedit, şi în acelaşi timp a urmărit să le ofere oportunitatea de a contribui la dezvoltarea biodiversităţii locale. Activităţile s-au derulat pe o suprafaţă de cca. 800 de mp de teren, pusă la dispoziţie de Muzeul Sadoveanu, situată în zona Agronomie.

 

Proiectul s-a desfăşurat pe parcursul a două etape. Prima dintre ele s-a bazat pe activităţi de desţelenire, defrişare şi plantare, iar cea de-a doua a fost destinată realizării drumurilor de acces şi construcţiilor provizorii. Întregul concept a avut drept principale obiective implicarea a cel puţin 25 de persoane din mediul urban în activităţi de amenajare a terenului şi de plantare de pomi şi arbuşti. De asemenea, şi-a propus crearea unor construcţii temporare care să permită desfăşurarea unor activităţi sociale. Evenimentele propuse în cadrul acestui proiect au fost: cursuri şi ateliere practice specifice grădinăritului, sărbători sau festivaluri, activităţi de relaxare şi diferite petreceri tematice.

 

Prin intermediul acestor activităţi, ne-am propus să promovăm într-un mod inedit şi creativ un spaţiu încărcat de cultură şi istorie, aşa cum este Muzeul Sadoveanu. Efortul depus stă la baza dorinţei noastre de a atrage cât mai mulţi ieşeni în demersul nostru, deoarece Iaşul este un oraş plin de încărcătură culturală şi istorică, iar noi încercăm să fructificăm acest aspect atât de important.

Activităţi culturale pentru copii

fetita cu mini teatru de papusi

Oportunităţi unice pentru elevi deosebiţi!

Teme: „Teatru în inima copilului” şi „Natură şi istorie”

Asociaţia Mica Teodora a iniţiat o serie de proiecte culturale adresate copiilor din mediile defavorizate, începând cu data de 18 iunie 2014. În cadrul proiectului „Activităţi culturale pentru copii” s-a desfăşurat primul eveniment cu tema „Teatru în inima copilului”. Cu această ocazie, 40 de copii de la Centrul de Primire în Regim de Urgenţă Iaşi au vizionat  piesa de teatru „Simbad Marinarul”, scenariu de Cristian Pepino,  la Teatrul de copii „Luceafărul”.

 

De asemenea, în cadrul aceluiaşi proiect, Asociaţia Mica Teodora a desfăşurat pe data de 27 septembrie a.c. evenimentul cu tema „Natură şi Istorie”, prin intermediul căruia 24 de copii de la Centrul de Primire în Regim de Urgenţă Iaşi au beneficiat de o excursie de o zi.

 

Însoţiţi de  cinci educatori, cei 24 de copii au vizitat obiective turistice de mare interes, precum Cetatea Neamţului, Mănăstria Sihăstria, Mănăstirea Secu, Mănăstirea Sihla, Mănăstirea Neamţ, Casa Memorială „Ion Creangă” şi Rezervaţia de Zimbri.

 

Un alt eveniment, parte a proiectului „Activităţi culturale pentru copii”, organizat cu ocazia Sfântului Nicolae, a fost „Prietenul meu – căluțul”, care a avut loc vineri, 5 decembrie 2014, la Clubul Sportiv Ecvestru Elixir-Zar. În cadrul acestuia, 20 de copii de la Centrul de Primire a Copiilor în Regim de Urgență Tătărași au vizitat clubul și au văzut căluții, dar și celelalte animale de la fermă. De asemenea, micuții au primit daruri și au petrecut momente minunate cu ocazia acestei zile speciale din an.

 

De aceste activităţi s-au bucurat copiii care au avut un comportament adecvat, au respectat regulamentul de ordine interioară al centrului, au frecventat cursurile şcolare şi au participat activ la sarcinile educative.

 

Din dorinţa de a ajuta aceşti copii defavorizaţi, ale căror posibilităţi sunt limitate, am hotărât să derulăm acest proiect care are ca scop dezvoltarea culturală a micuţilor, îmbunătăţirea modalităţilor de comunicare ale acestora, dar şi ale cunoştinţelor în domenii precum geografie, istorie, literatură şi religie. Acest tip de activităţi sunt foarte importante pentru copii deoarece, pe lângă faptul că îşi îmbogăţesc cunoştinţele generale, aceştia îşi dezvoltă capacitatea de a comunica şi interacţiona cu ceilalţi într-un mod plăcut şi distractiv.

 

 

Terapia prin înot

 

copii in bazinul de inot

Forţă, sănătate şi un viitor mai bun!

Începând din iulie 2014, Asociaţia Mica Teodora derulează un proiect care presupune acoperirea cheltuielilor de terapie pentru doi copii cu dizabilităţi. Răzvan şi Ştefan, doi băieţi deosebiţi, beneficiază de ajutorul nostru în ceea ce priveşte terapiile de înot care le sunt atât de necesare.

 

Primul dintre ei, Răzvan, este un tânăr licean cu rezultate foarte bune la învăţătură, în vârstă de 18 ani, care are un grad de handicap ridicat. Afecţiunea este regăsită atât la membrele inferioare, cât şi la cele superioare, aspect care îi îngreunează viaţa atât din punct de vedere fizic, cât şi social. Răzvan întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte activităţile zilnice şi are mereu nevoie de cineva care să îl ajute. Handicapul de care suferă îl face să fie neîncrezător în forţele proprii, vulnerabil, şi îi generează un sentiment de inferioritate faţă de cei din jurul său.

 

Cel de-al doilea copil pe care îl ajutăm se numeşte Ştefan, în vârstă 5 ani, şi se află într-o situaţie mai specială. Este adoptat şi are un handicap grav la membrele inferioare, astfel încât se află în imposibilitatea de a se deplasa. Faptul că se află la o vârstă fragedă la care copiii îşi dorec să se joace, să alerge, şi sunt foarte activi face ca situaţia lui Ştefan să fie una deosebită. Se află în acea perioadă a vieţii în care nu este capabil să înţeleagă de ce i se întâmplă lui aceste lucruri şi de ce este diferit de ceilalţi copii.

 

După doar trei luni de tratament, copiii au avut rezultate importante atât în ceea ce priveşte îmbunătăţirea stării fizice, cât şi a vieţii sociale. Datorită acestui lucru, antrenorii au recomandat continuarea terapiei prin înot în ambele cazuri. Atât Ştefan cât şi Răzvan sunt mai încrezători în forţele proprii, mai pozitivi şi plini de speranţă.

 

Terapia prin înot, sau terapia acvatică, a început să fie folosită cu mult timp în urmă, atunci când chinezii, romanii şi grecii au pus bazele executării mişcărilor în apă. Acest tip de tratament reprezintă o modalitate foarte bună de a activa funcţiile corpului şi de a trata diverse afecţiuni, deoarece apa are rolul de a prelua o parte din greutatea corporală astfel încât efortul muscular este mai puţin extenuant, iar mişcările sunt mai uşor de realizat.

 

Terapia asistată de cai – Căluţul, prietenul copilului

 

fetita alaturi de cal

Căluţul – cel mai bun prieten al copiilor

Asociaţia Mica Teodora, în colaborare și cu sprijinul Clubului Sportiv Ecvestru Elixir-Zar, a derulat în aprilie 2014 un proiect bazat pe terapia asistată de cai pentru un grup de cinci copii cu nevoii speciale.

 

Terapia cu căluţi, sau hipoterapia, este o tehnică foarte utilizată care îmbunătăţeşte starea copiilor ce suferă de diferite afecţiuni, cum ar fi tetrapareza, parapareza, sindromul Down, autismul, retardul mintal, problemele de integrare în societate, şi nu numai. Psihoterapeuţii evidenţiază faptul că hipoterapia ajută la reducerea nivelului de stres şi furie, creşterea stimei de sine, a răbdării, reducerea agresivităţii, recuperarea şi reechilibrarea emoţională, dezvoltarea conştiinţei de sine şi îmbunătăţirea relaţiilor sociale. În plus, îmbunătăţeşte comunicarea interpersonală, mai ales în cazul copiilor care au probleme de adaptare în societate şi care manifestă teamă faţă de cei din jur. Un aspect foarte important în ceea ce priveşte această terapie, şi un avantaj real pe care îl aduce, este reprezentat de îmbunătăţirea motricităţii atât la copii, cât şi la adulţi.

 

În timpul terapiei, cei cinci copii care suferă de autism au intrat în contact cu căluţii special dresaţi pentru acest lucru. Între cei mici şi animăluţe s-a creat o legătură strânsă, o prietenie adevărată, care le-a transmis copiilor sentimente pozitive de linişte şi fericire. Momentul în care au încălecat a reprezentat o eliberare, o evadare din lumea lor tăcută şi tristă, oferindu-le sentimentul de protecţie şi siguranţă care le lipseşte. Contactul cu căluţii i-a liniştit şi le-a oferit confortul de care au atâta nevoie. Antrenorul a menționat încă de la primele şedinţe că a observat rezultate pozitive în ceea ce-i priveşte pe cei cinci copilaşi, care erau mai fericiţi, mai puţin agitaţi, şi care au început să-și dezvolte abilitățile de comunicare.

 

Pe lângă terapia asistată de cai, unuia dintre copii, pe nume Matei, am reușit să-i asigurăm și 20 de șendințe de logopedie.

 

Îi mulțumim din suflet colaboratorului nostru, Clubul Sportiv Ecvestru Elixir-Zar, pentru sprijinul acordat, pentru răbdarea și dăruirea cu care a lucrat cu cei cinci micuți.

„Vă mulțumim pentru susținerea și bunăvoinţa dumneavoastră de a ne ajuta să ajungem la  Concursul Internațional de Pian Hans-von- Bülow, care are loc în perioada 24-28 iunie 2015 în orașul Meiningen din Germania, concurs esențial în evoluția noastră ca pianiști.

 

Considerăm această experiență ca una foarte importantă, deoarece ne poate ajuta să ne comparăm nivelul de pregătire într-un context internațional. Juriul este unul foarte exigent, format din pianiști de renume, iar pentru noi, faptul că putem cânta în fața acestuia este o mare oportunitate.

 

Vom face tot ceea ce ne stă în putință să fiți mândră de rezultatele noastre.”

 

Cu alese mulțumiri și respect,

Sofia Sălăjan și Alexandru Plăcintă, 

Elevi la clasa de pian a Dnei Prof.dr. Roxana Ota

Prin Swimathon sprijinim visul unei fetiţe

swimathon

Înotăm pentru şansă şi excelenţă!

Asociaţia Mica Teodora, în parteneriat cu Fundaţia Comunitară și alături de sponsorul principal Host Europe Group, a participat la cea de a treia ediţie a Swimathon din judeţul Iaşi. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 5 iulie 2014, la Ştrandul Municipal, şi a avut drept scop principal susţinerea Fondului de Burse.

 

În sprijinul nostru a venit o echipă de înotători profesionişti care s-a dedicat în totalitate activităţii desfăşurate. Concursul a constat în faptul că înotătorii au trebuit să îşi depăşească limitele şi să parcurgă într-un timp cât mai scurt o lungime de bazin, dus – întors, dând ștafeta mai apoi următorului coechipier. În total, concurenții au înotat timp de o oră cât mai multe lungimi de bazin pentru cauza susţinută.

 

Unul dintre beneficiarii bursei acordate de S.C. Host Europe Group S.R.L., cu sprijinul Fundaţiei Comunitare, este Adela, o fetiţă de 9 ani din Roşiori, judeţul Botoşani. Copilul a fost recompensat pentru rezultatele foarte bune atât la şcoală, cât şi în competiţiile sportive. Adela este elevă în clasa a IV-a şi membră a Clubului Sportiv Kokoro, alături de care a câştigat şase medalii de aur şi una de argint în cei doi ani de activitate sportivă.

 

Al doilea beneficiar al bursei acordate de S.C. Host Europe Group S.R.L., cu sprijinul Fundaţiei Comunitare, este Codrina, o fetiţă din Centrul de Primire a Copiilor în Regim de Urgenţă  Tătăraşi, care este elevă în clasa a V- a la Şcoala Generală nr. 21 „I. Neculce” din Iaşi. Bursa a fost acordată pentru rezultate deosebite la învăţătură, chiar dacă mediul şi situaţia în care se află fetiţa nu sunt favorabile. Codrina este un exemplu pentru toţi cei din jurul ei prin faptul că, deşi nu trăieşte în sânul unei familii iubitoare care să o sprijine şi să îi ghideze paşii în viaţă, dă dovadă de multă ambiţie, tărie şi manifestă o dorinţă uriaşă de a învăţa. Bursa este folosită pentru acoperirea cheltuielilor în ceea ce priveşte achiziţionarea rechizitelor și cărților necesare, precum și pentru achitarea cursurilor de dans și de canto la care aceasta participă.

 

Din caracterizarea psihopedagogică reiese faptul că fetiţa are o fire liniştită, care nu generează conflicte, şi manifestă o atitudine corespunzătoare atât în relaţia cu ceilalţi copii, cât şi în cea cu persoanele adulte. Codrina conştientizează importanţa efortului personal în procesul de formare şi, din acest motiv, se implică într-un mod responsabil şi voluntar în rezolvarea sarcinilor şcolare. Fetiţa manifestă un interes deosebit pentru activităţi artistice precum dansul şi muzica, dovedind că are atât abilităţi practice foarte bune, cât şi foarte mult talent.

 

Am reușit să realizăm ceea ce ne-am propus prin bunăvoința sponsorului nostru principal, Host Europe Group, căruia îi mulțumim din inimă pentru sprijinul acordat.

 

Întâlnire cu micii sportivi de la Şcoala Roşiori, Botoşani

grup de copii in uniforme de arte martiale

Să-i sprijinim pe micii sportivi de la Clubul Kokoro!

Asociaţia Mica Teodora, alături de Clubul Sportiv Kokoro Botoşani şi de sponsorul principal Host Europe Group Iaşi, au desfăşurat proiectul denumit „Să-i sprijinim pe micii sportivi de la clubul Kokoro”.  Prima fază a proiectului s-a desfăşurat pe data de 7 iunie 2014 în localitatea Roşiori, judeţul Botoşani, având ca obiectiv principal sprijinirea copiilor defavorizați din mediul rural – sportivi, elevi la şcolile cu clasele I-VIII din Roşiori şi din Săveni, membri ai Clubului Sportiv Kokoro.

 

Din dorinţa de a ajuta la încurajarea practicării sportului și la realizarea activităţilor sportive ale copiilor cu o situaţie materială precară, am iniţiat acest proiect în cadrul căruia doi reprezentanţi ai Host Europe Group din Iaşi şi unul al Clubului Sportiv Kokoro au vizitat copiii de la cele două şcoli. De asemenea, au participat la antrenamentele desfăşurate de membrii clubului sportiv şi au oganizat o masă rotundă unde s-a discutat despre necesitățile și modul de îmbunătățire a activităților sportivilor.

 

Astfel, sponsorul principal, Host Europe Group, a pus la dispoziţie suma de 2176 de lei în vederea achiziţionării unor echipamente pentru membrii activi ai clubului sportiv Kokoro, pentru ca aceştia să poată participa la evenimentele competiţionale din anul 2014. Echipamentele oferite sunt formate din căşti de protecţie, protecţii piept, mănuşi, tibiere şi cochilii. Tot în cadrul aceluiaşi proiect, 40 dintre sportivii clubului Kokoro care au participat la cea de-a doua ediţie a campionatul intitulat „Cupa Botoşani”, şi care au obţinut locuri pe podium, au primit din partea Host Europe Group tricouri personalizate. De asemenea, în august 2014, trei dintre copiii membri ai clubului sportiv, care nu au o situaţie financiară bună, au primit din partea sponsorului banii necesari în vederea achiziţionării articolelor sportive esenţiale.

 

Sprijinirea copiilor din cadrul clubului Kokoro a continuat şi în luna noiembrie 2014, atunci când Host Europe Group a acoperit cheltuielile de deplasare a sportivilor pentru a participa la cea de-a opta ediţie a Cupei Iaşului. În plus, sponsorul principal a fost cel care a asigurat copiilor masa de prânz, transportul, şi le-a oferit în dar câte un rucsac personalizat.

 

În plus, în luna decembrie 2014, cei 15 sportivi care au câştigat medalii în cadrul acestei competiţii au fost premiaţi de către Host Europe Group. Premiul în valoare de 2250 lei a constat în achitarea sumei de participare la tabăra de pregătire de iarnă organizată de Kokoro Botoşani, care a avut loc în perioada 20-22 decembrie la Gura Humorului.

 

Activităţile sportive, şi în special sportul de contact, joacă un rol foarte important în educaţia şi formarea copiilor. Îi responsabilizează, îi determină să fie organizaţi, le creşte stima de sine şi le oferă un echilibru comportamental. Pe lângă avantajele unui stil de viaţă sănătos prin practicarea unui sport, acest tip de activitate oferă şi beneficii psihice.

Excelenţă

Asociaţia Mica Teodora, reprezentată de Daniela Diaconu, lansează un nou proiect adresat copiilor cu rezultate deosebite la învăţătură şi note maxime la purtare din centrele de plasament din Iaşi. Prin „Excelenţă”, ne-am propus să îi sprijinim pe copiii şi tinerii din clasele I-VIII, liceu şi universitate care dovedesc un talent deosebit şi o motivaţie puternică de a face performanţă într-un domeniu ales de ei.

Asociaţia Mica Teodora promovează educaţia, dragostea de învăţătură, pasiunea şi dorinţa de a atinge un nivel cât mai înalt, atât în viaţă, cât şi în carieră. Elevii şi studenţii care practică un sport, studiază un instrument, cântă, sau se dedică din tot sufletul unei activităţi artistice şi participă la concursuri şi olimpiade pentru a se ridica în domeniul ales şi a-l transforma într-o zi într-o carieră sunt cei pe care Asociaţia Mica Teodora este pregătită să îi sponsorizeze. Dacă te încadrezi în aceşti parametri şi consideri că noi te putem ajuta să te lansezi pe calea către succes, citeşte mai departe.

Aplică pentru o sponsorizare oferită de Asociaţia Mica Teodora prin redactarea şi trimiterea unei scrisori până la data de 1 noiembrie 2015, adresată doamnei Daniela Diaconu – danielladiac@yahoo.com. Ce trebuie să conţină scrisoarea? Ei bine, în primul rând vrem să ştim câteva lucruri despre tine. Spune-ne cum te numeşti, câţi ani ai, în ce clasă eşti, şi unde înveţi. Povesteşte-ne despre pasiunea ta, despre concursurile la care ai participat, premiile pe care le-ai obţinut până acum şi despre planurile tale de viitor. Ce anume te face un candidat potrivit pentru ca Asociaţia Mica Teodora să îţi fie alături? Cum te ajută rezultatele pe care le-ai avut până acum la îndeplinirea visului tău? De ce vrei ca Asociaţia Mica Teodora să îţi fie alături, şi cum anume îţi doreşti să te ajutăm? Spune-ne de ce ai nevoie pentru a trece la următorul nivel, iar noi vom face tot posibilul să te ajutăm şi să te susţinem.

Aşteptăm scrisorile voastre până pe 1 noiembrie 2015, iar începând cu data de 20 decembrie 2015 vom anunţa copiii şi tinerii care vor beneficia de sponsorizare.

Mult succes!

 

Împreună NE MIŞCĂM „3C”

Lumea dizabilităţii e una mare, plină de speranţă dar şi deziluzii. Grabiţi mereu, ancoraţi în rutina zilnică, preocupaţi de a avansa în carieră, de a dobândi obiecte „vitale”, uităm că nu toţi semenii noştri au aceste „probleme” majore. Dacă vrem să privim în direcţia corectă, putem vedea că pentru un părinte faptul că aude cuvântul „mamă” rostit de fiul în vârstă de 6 ani este o minune pentru că el suferă de autism infantil, iar faptul că se hrăneşte singur dintr-un iaurt, cu stângăcie ce-i drept, este o mare realizare. Speranţa vine din faptul că lucrând sârguincios lucrurile se îndreaptă spre bine.

Principalele terapii cu rezultate în autism, sindrom Down sau retard mintal sunt: terapia ABA, PECS, hipoterapie, logopedie, terapie 3C şi altele. Terapia 3C este o terapie prin sport realizată prin exerciţii fizice specifice ce vizează recuperarea psihomotrică a copiilor. Fondatorul ei este antrenorul de arte marţiale Paul Cojocaru. Copilul învaţă coordonatele spaţiale, să-şi menţină echilibrul, învaţă utilitatea mişcărilor, de exemplu cum să dezbrace o haină, conştientizează spaţiul şi persoanele din jurul său şi, nu în ultimul rând, se disciplinează. Stima de sine este întărită. Exerciţiile fizice se efectuează cu ajutorul obiectelor simple: mingi, bastoane, popice, cercuri. Ele au drept obiectiv concentrarea atenţiei şi conştientizarea contextului. Sunt însoţite de comenzi verbale scurte. Copilul este ajutat de un voluntar / părinte pentru a executa corect ceea ce i se cere.

În cadrul Asociaţiei noastre avem un părinte a cărui copil (Matei) este beneficiar, noi decontându-i logopedia şi hipoterapia. Domnul Nicolae-Bogdan Ipate a participat la un workshop de iniţiere în terapia 3C şi îşi propune coordonarea acestei activităţi.

Participanţi la program: 15 copii cu autism infantil, sindrom Down, întârziere mintală sau alte afecţiuni.

Necesităţi:

  • Închirierea unei săli de sport
  • Achiziţionarea unui set de obiecte de lucru care să cuprindă: conuri marcate, cercuri, timer vizual, bastoane, popice, mingi şi atele.
  • Asigurarea transportului unui coordonator al terapiei cu experienţă: doamna Lucia Hen, instructor arte marţiale şi membru al Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României, din Paşcani.
  • Realizarea unui workshop cu participarea extraordinară a domnului Paul Cojocaru precum şi a parinţilor şi voluntarilor implicaţi în proiect.

Sursa: www.sportautism.ro